Αρχαιολογικός χώρος Δελφών

Αρχαιολογικός χώρος Δελφών

galax galax 03/08/2020 perioxi

Δελφοί, ο ομφαλός της γης.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών είναι ένας από τους σημαντικότερους και πιο πλούσιους σε ευρήματα τόπους της Ελλάδας. Οι Δελφοί, αποτέλεσαν για αιώνες το θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο των αρχαίων Ελλήνων καθώς εκεί βρισκόταν το πανελλήνιο ιερό και το σπουδαιότερο μαντείο της Αρχαίας Ελλάδας.

Σύμφωνα με την μυθολογία εκεί συναντήθηκαν οι δύο αετοί που έστειλε ο Δίας προκειμένου να ανακαλύψουν το κέντρο του κόσμου!

Σήμερα ο χώρος των Δελφών αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας της ΟΥΝΕΣΚΟ και είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στη χώρα μας εξαιτίας της μακράς ιστορίας και της σπουδαιότητας που είχε το μαντείο στους αρχαίους χρόνους, των μοναδικών ιστορικών και αρχαιολογικών ευρημάτων, του πανέμορφου φυσικού τοπίου στους πρόποδες του Παρνασσού και φυσικά του πλούσιου αρχαιολογικού μουσείου.

Οι ανασκαφές στον χώρο ξεκίνησαν Γερμανοί το 1860 ενώ το 1891 τα ηνία πήραν κατόπιν σχετικής έγκρισης από την Ελληνική κυβέρνηση, Γάλλοι και συγκεκριμένα το Γαλλικό σχολείο της Αθήνας προκειμένου να αρχίσει την «Μεγάλη Ανασκαφή» στον χώρο πάνω στον οποίο βρισκόταν το χωριό Καστρί. Το Καστρί τελικά μεταφέρθηκε εκεί που βρίσκεται η σημερινή πόλη των Δελφών, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το αρχαιολογικό μουσείο.

 

Στο αρχαιολογικό μουσείο παρουσιάζονται σπουδαία εκθέματα από τις ανασκαφές και έχει πρόσφατα ανακαινιστεί προσφέροντας σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την πλούσια ιστορία του τόπου και του μαντείου. Το πρώτο κτίριο χτίστηκε το 1903 ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα γινόντουσαν επισκευές, επεκτάσεις και ανακαινίσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού. Αξίζει να το επισκεφτείτε και να θαυμάσετε από κοντά αριστουργήματα παγκόσμιας ακτινοβολίας όπως την Σφίγγα των Ναξίων και φυσικά τον Ηνίοχο.

 

Μνημεία στον αρχαιολογικό χώρο Δελφών

Ο περίπατος όμως στον αρχαιολογικό χώρο που αναδείχτηκε μέσα από τις ανασκαφές είναι μία μοναδική εμπειρία καθώς μόνο έτσι θα θαυμάσετε από κοντά τα μοναδικά μνημεία των Δελφών. Το σημαντικότερο μνημείο δεν είναι άλλο βέβαια από το ιερό του Απόλλωνα μέσα από τον οποίο έδινε τους χρησμούς της η Πυθία (η εκάστοτε Πρωθιέρεια του Θεού Απόλλωνα) σε αινιγματική μορφή, την ερμηνεία των οποίων αναλάμβαναν οι ιερείς του ναού. Άλλα σπουδαία μνημεία στον αρχαιολογικό χώρο, είναι το αρχαίο θέατρο (χωρητικότητας 5.000 θεατών), ο Θόλος της Αθηνάς Προναίας, ο Θησαυρός των Αθηναίων, το αρχαίο Στάδιο, η Στοά των Αθηναίων και άλλα.

 

Περισσότερα στο www.visitdelphi.gr